Life

If you ask me?

If you ask me about Allah
And what I know about it
I’ll answer will be …..

It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there …

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

Advertisements
Ayat Chenta, Life

Learning Process. :)

Few days back has been an emotional one for me. But again, every thing happens for a reason and I can clearly see the hikmah beneath it. Even though the past few days were like series of unfortunate events, alhamdulillah.. they end in goodness.

Salah satu hikmahnya, dapat tarbiyah yang Allah itu sangat Maha Mendengar dan sangat Maha Penyayang. Dia beri ujian untuk menguji tahap pergantungan kita kepada Dia. Nak uji, sejauh manakah pengharapan kita kepada-Nya. Dia berikan ujian, agar belajar untuk sabar dan terus tabah. Benarlah jalan yang kupilih ini adalah jalan untuk mendekatkan diriku pada Dia.. Alhamdulillah.. terima kasih Allah kerana Kau berikan ujian ini dan akhirinya dengan kebaikan.
Permudahkanlah urusan-urusanku + janganlah Kau menyukarkannya + Ya, Allah.. Kau akhirikanlah ia dengan kebaikan..

 

“.. Allahumma yassir wa la tu’assir wa Rabbi tammim bil-khair”

Inspiration, Life, Sharing

I Love you Daddy :’)

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar

Salam’ alaikum…

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya, apabila salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu.” (Surah Al-Isra’ ayat 23)

Mahukah kamu aku khabarkan tentang dosa besar? Kami (sahabat menjawab: Ya, tentu wahai Rasulullah. Beliau bersabda: Ada tiga, iaitu menyekutukan Allah, derhaka kepada kedua ibu bapa dan ucapan dusta dan kesaksian dusta, Baginda mengulanginya berkali-kali sehingga kami berkata mudah-mudahan baginda diam.” (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari)

Disebalik pengorbanan seorang emak, tersembunyi juga kisah pengorbanan abah. Jarang sekali kita melihat kisah pengorbanan seorang ayah menjadi tajuk utama dalam setiap majlis-majlis ilmu, artikel,majalah dan sebagainya. Ada, cuma tidak sebanyak pendedahan pengorbanan seorang insan yang bernama emak.

Abah bagi saya seorang insan yang sangat super duper double triple super saiya!! hehe. Mengapa? Bagaimana? Di mana?

Soalan : Mengapa,bagaimana,di mana abah saya seorang super duper double triple super saiya?

Jawapan : Kerana abah seorang peyelamat dan pelindung anak-anak dan isteri di rumah. Abah berkerja keras untuk memenuhi segala keperluan seisi rumah. Pengorbanan abah seperti tidak nampak kerana abah pandai menyembunyikan rasa penat,lelah itu disebalik muka yang cool dan bersahaja. Resah di hati abah tak kala tidak dapat memenuhi kehendak anak-anak dan isteri disembunyi dengan amat teliti sekali.Pasti, disebalik wajah cool dan seperti tidak ambil kisah itu tersembunyi rasa sedih yang mengunung. Abah juga pandai menyimpan hasrat yang tersembunyi di hati. Bukan sekadar hasrat, perasaan juga disimpan kemas di dasar hati. Di sebalik bangga dan gembira seorang emak melihat anak-anaknya berjaya seakan terbukti dengan juraian air mata, tapi abah meluahkan rasa bangganya dengan sekadar 1 sentuhan erat di bahu sang anak dan pelukan sementara di dada. Namun, jauh di dalam hati abah berkata sebegini “abah bangga denganmu nak”. T_T

Mungkin semasa di pejabat, abah berdepan dengan situasi yang tertekan. Rakan sekerja tidak memahami, tekanan kerja yang banyak, dan sebagainya tapi abah begitu tabah dan kuat. Sakit pening abah kadang seperti disembunyikan kerana amat jarang abah berdepan dengan masalah kesihatan. Mungkin juga abah dibebani dengan pelbagai permasalahan tapi abah berjaya menyembunyikan dari pengetahuan anak-anak dan isteri.

kadang, saya sendiri tidak mahu memandang tepat pada mata abah. Kenapa? Kerana mata abah tersembunyi pelbagai kisah suka duka, perasaan yang begitu mendalam. Sarat sangat dengan perasaan yang tidak terungkap. Terlalu mendalam sehinggakan pada saat ini, abah adalah sebuah anugerah yang tiada nilainya dari Allah. Kasih abah sayang abah membuatkan abah sanggup lakukan apa sahaja untuk membentuk sebuah keluarga yang bahgia dan selesa.

Ayuh kita fikirkan sejenak “apakah yang dilakukan oleh abah ketika ini? Sakit atau sihatkan abah? Gembira atau sedihkah abah?

Abah bagi saya, sosok insan yang sememangnya dianugerah oleh Allah untuk mempunyai kekuatan membimbing dan mengemudi pelayaran sesebuah keluarga. Seorang yang kuat hati dan perasaannya untuk bekerja keras memenuhi keperluan dan kehendak anak-anak dan isteri. Seorang yang sabar dan cekal dalam menghadapi dugaan dan cabaran dalam membina sebuah keluarga yang bahgia sehinggakan super duper double triple super saiya ini jarang sekali kita nampak titis air matanya membasahi pipi dan jatuh ke bumi. Tapi percayalah, di dalam hati seorang abah itu,sudah cukup sarat dengan pelbagai perasaan yang tulus dan ikhlas demi kasih dan sayangnya kepada anak-anak dan isteri.
Namun, masih ada lagi anak-anak pada zaman sekarang TIDAK memahami akan hakikat ini.

——————————————————————-

There are no perfect fathers.
But a father will always love perfectly.

Abah, saya amat menyayangimu kerana Allah.
Terima kasih atas pengorbananmu selama ini.
Moga diSANA nanti, pintu syurga sudah terbuka untuk menunggu kehadiranmu. T_T

Life

:) Journey!

Aku ini manusia,
penuh cacat dan cela,
jika manusia ingin mencari itu,
mereka pasti menjumpainya.

Adakala dirundung sedih,
maka aku berjalan dengan silap,
kadang dikelabui amarah,
maka aku berakhlak dengan salah.

Pernah satu waktu,
kala aku menimbang dosa-dosa,
hati berkata:
“Mari kita tidak lagi mengembara.”
Berhenti sahaja,
dan tidak berbuat apa-apa.

Namun jiwa dan akal membantah,
“Pendosa macam kita yang patutnya lebih banyak bekerja!”
menebus dosa-dosa,
dengan amal dan kerja.

Maka kembara kuteruskan,
berjalan dan berjalan,
bukan tidak lagi melakukan kesilapan,
tetapi semakin hari semakin meneguk kematangan.

Aku manusia,
penuh cacat dan celanya,
jika manusia ingin mencari,
mereka pasti bertemu dengannya.

Tetapi itu tidak akan menghentikan aku,
aku silap aku minta maaf,
tetapi itu tidak akan sesekali mendiamkan aku.

Aku akan terus bergerak maju,
ke depan dan terus,
sambil memperbaiki diri dan kalbu,
biar nanti punya cerita untuk dikisahkan di hadapan Tuhanku.

Life

Pure love

It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there …

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

I'll be fine, just not today.
I’ll be fine, just not today.
Life

Sahabatku ~~

Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Sahabatku.

You're true blue, I'm ragging red, together we're passionate purple, we clash at time, but we also mixed when we oppose each other, but when we work together, we blend like beautiful music, I guess that why we're friend until the Jannah InshaAllah. <3 :)
You’re true blue, I’m ragging red, together we’re passionate purple, we clash at time, but we also mixed when we oppose each other, but when we work together, we blend like beautiful music, I pray we’re be friend until Jannah InshaAllah.

 

No need of word... LOL :)
No need of word… LOL 🙂

 

“A true friend is a person who is there for you through think and thin. They don’t judge you by the clothes you wear, or the size of your house. They love you no matter what. They are a shoulder to cry on, or a partner to laugh with. They stand by you in your times of need, and listen when you are excited. They know every little about you. They stand up for you when others don’t.”

Anas relates that the Prophet (PBUH) said: “None of you truly believes until he loves for his brother what he loves for himself.” [Sahîh al-Bukhârî and Sahîh Muslim]

With Love : Nur